понеделник, 2 април 2012 г.

Опасните Е-та в храните


В момента три добавки са признати от контролните организации за вредни и са абсолютно забранени. Това са:

• Е121 - цитрусов червен оцветител
• Е123 - оцветител амарант
• Е240 - консервант формалдехид
 


По-долу е списъкът на всичките Е - номера, използвани от Европейските производители на хранителни продукти по типове и номера.  www.lactose.co.uk





  • 1. Оцветители (E100-E182) Сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед.
  • 2. Консерванти (E200-E299) Удължават срока на съхранение на продуктите. Всякакъв вид консервирани храни (гъби, компоти, сокове, конфитюри, сладка).
  • 3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е300-Е399) Предпазват продуктите от разлагане на въздуха Млечно-кисели продукти — подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад.
  • 4. Гуми, емулгатори, стабилизатори, сгъстители (Е400-Е499) Запазват консистенцията на продукта Сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.
  • 5. Минерални соли (Е500-Е599) Запазват формата на продукта.
  • 6. Овкусители и ароматизатори (Е620-Е640) Засилват вкуса и аромата на продукта.
  • 7. Пенорегулатори (E900-E999) Използват се в газираните напитки. Газирани напитки.


Съвсем неотдавна се появиха добавки с индекс "Е" и 4 цифри след нея — от 1000 до 1199.
Тази група добавки се грижи брашното, захарта и други подобни продукти да не попиват влагата и да остават пръхкави.

Оцветители (E100-E181)
E100 Curcumin жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използва се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
E101 Riboflavin, Riboflavin -5'-phosphate 'Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
E102 Tartrazine FD&C Yellow No.5; предполага се, че предизвиква асматични атаки (по US FDA ** - не), ортикария при деца (по US FDA ** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителност е свързана с чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods , консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия
E104 Quinoline Yellow FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107 Yellow 7G жълт оцветител; HACSG * препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; typical products are soft drinks ; забранен в Австралия, САЩ.
E110 Sunset Yellow FCF , Orange Yellow S FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca , Polaramine , Ventolin syrup ; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия.
E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG * препоръчва да се избягва.
E122 Azorubine, Carmoisine червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
E123 Amaranth FD &C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous ; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
E124 Ponceau 4R , Cochineal Red A FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия.
E127 Erythrosine FD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия.
E128 Red 2G Забранен в Авсралия и много други страни, освен Великобритания.
E129 Allura red AC FD&C Червено No.40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth ; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131 Patent blue V Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132 Indigotine , Indigo carmine FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен - извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
E133 Brilliant blue FCF FD&C Blue Dye No.1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140 Chlorophylis , Chlorophyllins зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти.
E142 Green S зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при used in консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
E150 (a) Plain caramel тъмно кафяв; HACSG * препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати.
E150 (b) Caustic sulphite caramel виж E150 (a) E150 (c) Ammonia caramel виж E150 (a) E150 (d) Sulphite ammonia caramel виж E150 (a).
E151 Brilliant Black BN, Black PN черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E153 Vegetable carbon черен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩE 154 Brown FK кафяв, забранен в САЩ
E155 Brown HT ( Chocolate ) кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160 (a) Carotene , alpha -, beta -, gamma - жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във ' Vitamin A ' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
E160 (b) Annatto ( Arnatto, Annato ), bixin, norbixin червен; извлича се от дървото Bixa orellana; използва се за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделия; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash).
E160 (c) Paprika extract, capsanthin, capsorubin червен, не се знаят странични ефекти.
E160 (d) Lycopene червен, не се знаят странични ефекти.
E160 (e) Beta - apo -8'- carotenal (C30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E160 (f) Ethyl ester of beta - apo -8'- carotenic acid (C30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E161 (b) Xanthophylls - Lutein жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
E161 (g) Xanthophylls - Canthaxanthin жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
E162 Beetroot Red , Betanin пурпурен, не се знаят странични ефекти.
E163 Anthocyanins виолетов, не се знаят странични ефекти.
E170 Calcium carbonate минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
E171 Titanium dioxide бяла минерална сол.
E172 Iron oxides and hydroxides черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
E173 AluminiumE174, SilverE175, GoldE180, Latolrubine BK да се избягва.
E181 Tannic acid, tannins пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.

Консерванти (E200- E290)
E200 Sorbic acid, дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, възможно е дразнене на кожата.
E201 Sodium sorbate, не са известни вредни ефекти.
E202 Potassium sorbate, не са известни вредни ефекти.
E203 Calcium sorbate, не са известни вредни ефекти.
E210 Benzoic acid, фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;
E211 Sodium benzoate използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25 mg на 250 ml ; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
E212 Potassium benzoate, при хора с алергични реакции. виж Е210.
E213 Calcium benzoate, виж Е212.
E214 Ethyl p - hydroxybenzoate, да се избягва, забранен в някои страни.
E215 Sodium ethyl p - hydroxybenzoate, да се избягва, забранен в някои страни.
E216 Propyl p - hydroxybenzoate, възможен алерген.
E217 Sodium propyl p - hydroxybenzoate, да се избягва, забранен в някои страни.
E218 Methyl p - hydroxybenzoate, възможни алергични реакции, главно върху кожата.
E219 Sodium methyl p - hydroxybenzoate, да се избягва, забранен в някои страни.
E220 Sulphur dioxide, серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин. оцет, картофени продукти.
E221 Sodium sulphite, почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства виж Е220.
E222 Sodium hydrogen sulphite, виж Е220.
E223 Sodium metabisulphite, третиращ агент, виж Е220.
E224 Potassium metabisulphite, виж Е220, Е225 Potassium sulphite, виж Е220.
E226 Calcium sulphite, да се избягва, забранен в някои страни.
E227 Calcium hydrogen sulphite, да се избягва, забранен в някои страни.
E228 Potassium hydrogen sulphite, виж 220.
E230 Biphenyl , Diphenyl може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове
E231 Orthophenyl phenol, може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines.
E232 Sodium orthophenyl phenol, виж Е231.
E233 Thiabendazole, виж Е231.
E234 Nisin антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматени пюрета.
E235 Natamycin плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение - месо, сирене.
E236 Formic acid, да се избягва, забранен в някои страни.
E237 Sodium formate, да се избягва, забранен в някои страни.
E238 Calcium formate, да се избягва, забранен в някои страни.
E239 Hexamethylene tetramine, да се избягва, забранен в някои страни.
E249 Potassium nitrite, фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца.
E250 Sodium nitrite, може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страни, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E251 Sodium nitrate, виж Е250 Селитрата(натриев нитрат) “Sodium Nitrate-Е251″ има за цел да запази розовия цвят на колбасите...Той има солен вкус и трудно може да се различи от натриевия хлорид /готварската сол/. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции и е потенциално канцерогенен. Забранен е в много държави, като NACSG препоръчва да се избягва. Тази добавка (нитритна сол)  може да я намерите почти във всеки пакетиран продукт от месо в супермаркета, независимо дали е салам, наденичка, кренвирш или бекон. Може да си купите нарязана шунка, нарязано пиле, пакетирана шунка, всякакво нарязано месо, пеперони, месото, което се слага за супи, или месо подготвено в кутийки за обяд… всичко за което се сетите и е пакетирано месо, и е в супермаркета има от токсичната добавка в себе си.
E252 Potassium nitrate, виж  Е249 и Е250.
E260 Acetic acid, основен компонент на оцета.
E261 Potassium acetate в сосове и марини виж Е261.
E262 Sodium acetate , Sodium diacetate виж Е260.
E263 Calcium acetate, виж Е260.
E264 Ammonium acetate, като Е263, но може да предизвика гадене и повръщане.
E270 Lactic acid, млечна киселина, киселинен регулатор;
E280 Propionic acid, използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E281 Sodium propionate, виж Е281.
E282 Calcium propionate, виж Е281.
E283 Potassium propionate, виж Е281.
E290 Carbon dioxide въглероден двуокис.

Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385).
E296 Malic acid, ябълчна киселина;
E297 Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F. officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни.
E300 Ascorbic acid, аскорбинова к-на, 'vitamin C'; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E301 Sodium ascorbate, натриева сол на Е300.
E302 Calcium ascorbate, калциева сол на Е300.
E303 Potassium ascorbate, potassium salt of vitamin C.
E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини.
E306, E307, E308, E309 Tocopherols , alpha , gamma , delta  ' vitamin E '; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги.
E310 Propyl gallate, използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E311 Octyl gallate, виж Е310.
E312 Dodecyl gallate, виж Е310.
E315 Erythorbic acid, получава се от sucrose.
E316 Sodium erythorbate, получава се от E317.
E319 Tert - ButylHydroQuinone (TBHQ) HACSG * препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E320 Butylated hydroxy - anisole (BHA) забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не е разрешен за бебешки храни.
E321 Butylated hydroxy - toluene (BHT), виж E320.
E322 Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E325 Sodium lactate, получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция 
E326 Potassium lactate, виж ЕЕ325.
E327 Calcium lactate, виж Е325.
E328 Ammonium lactate, виж Е325.
E329 Magnesium lactate, виж Е325.
E330 Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб.
E331 Sodium citrates, Натриева сол на Е300.
E332 Potassium citrates, Калиева сол на Е300.
E333 Calcium citrates, Калциева сол на Е300.
E334 Tartaric acid, Винена киселина; без странични ефекти.
E335 Sodium tartrates, виж Е334.
E336 Potassium tartrates, виж Е334.
E337 Sodium potassium tartrate, виж Е334.
E338 Phosphoric acid, фосфорна киселина; без странични ефекти.
E339 Sodium phosphates mineral salt, used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing; high intakes may upset the calcium / phosphorus equilibrium
E340 Potassium phosphates, виж Е339.
E341 Calcium phosphates, минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби.
E343 Magnesium phosphates, основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол.
E350 Sodium malates, без странични ефекти.
E351 Potassium malate, без странични ефекти.
E352 Calcium malates, без странични ефекти.
E353 Metatartaric acid, без странични ефекти.
E354 Calcium tartrate, без странични ефекти.
E355 Adipic acid, киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители.
E357 Potassium adipate, без странични ефекти.
E363 Succinic acid, забранена в някои държави.
E365 Sodium fumarate, сол на фумаровата киселина (растението клас Fumaria esp . F . officianalis).
E366 Potassium fumarate, без странични ефекти.
E367 Calcium fumarate, без странични ефекти.
E370 1,4- Heptonolactone, забранена в някои държави.
E375 Niacin vitamin B3;
E380 Tri - ammonium citrate, може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса.
E381 Ammonium ferric citrates, сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули.
E385 Calcium disodium, EDTA забранен в някои страни.

Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495).
E400 Alginic acid извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества.
E401 Sodium alginate, виж Е400.
E402 Potassium alginate, виж Е400.
E403 Ammonium alginate, виж Е400.
E404 Calcium alginate, виж Е400.
E405 Propylene glycol alginate, няма данни за странични ефекти.
E406 Agar, получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите.
E407 Carrageenan, извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E410 Locust bean gum, извлича се от Ceratonia siliqua ; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E412 Guar gum, извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола.
E413 Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката.
E414 Acacia, извлича се от Acacia Senga.
E415 Xanthan gum, използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E416 Karaya gum, извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E417 Tara gum, извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E420 Sorbitol, изкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E421 Mannitol, изкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни.
E422 Glycerol, подсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни.
E431 Polyoxyethylene stearate, Полиоксиэтилен стеарат. 
E432 Polysorbate 20, Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
E433 Polysorbate 80, Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ.
E434 Polysorbate 40, Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат.
E435 Polysorbate 60, Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат.
E436 Polysorbate 65, Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат.
E440 (a) Pectin Пектини: пектин, ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове.
E440 (b) Amidated pectin, амидопектин.
E441 Gelatine, възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити.
E442 Ammonium phosphatides, без странични ефекти.
E450 Diphosphates, Пирофосфати: натриеви, калиеви и калциеви.
E460 Cellulose, без странични ефекти.
E461 Methyl cellulose, метил целулоза; може да причини чревни проблеми.
E463 Hydroxypropyl cellulose ходрокси пропил, целулоза; забранен в някои страни.
E464 Hydroxypropyl methyl, cellulose хидрокси пропил метил целулоза.
E465 Ethyl methyl cellulose етил метил целулоза E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose без странични ефекти.
E469 Sodium caseinate без странични ефекти.
E470 Fatty acids salts, соли на мастни киселини; забранени в някои страни.
E471 Mono & di glycerides of fatty acids, без странични ефекти.
E472 Fatty acid esters of glycerides, без странични ефекти.
E473 Sucrose esters of fatty acids, естери на захароза и мастни киселини.
E474 Sucroglycerides, захароглицериди.
E475 Polyglycerol esters of fatty acids, без странични ефекти.
E476 Polyglycerol polyricinoleate, без странични ефекти.
E477 Propylene glycol esters of fatty acids, без странични ефекти.
E478 Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycolняма данни.
E479 (b) Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids. Термически окисленно соево и бобово масло с моно - и диглицериди на мастните киселини.
E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate, натриев диоктилсулфосукцинат.
E481 Sodium stearoyl-2-lactylate, без странични ефекти.
E482 Calcium stearoyl-2-lactylate, без странични ефекти.
E483 Stearyl tartrate, забранен в някои страни.
E491 Sorbitan monos tearate, без странични ефекти.
E492 Sorbitan tristearate, може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции.
E493 Sorbitan monolaurate, забранен в някои страни.
E494 Sorbitan mono-oleate, забранен в някои страни.
E495 Sorbitan monopalmitate, забранен в някои страни.

Минерални соли ( Е500- Е585).
E500 Sodium carbonates, Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества.
E501 Potassium carbonates, без странични ефекти.
E503 Ammonium carbonates, дразнещ лигавицата.
E504 Magnesium carbonate, използва се като лаксатив и антиацид.
E507 Hydrochloric acid, безопасно в малки количества.
E508 Potassium chloride, по големи количества могат да причинят язва.
E509 Calcium chloride, калциев хлорид.
E510 Ammonium chloride, да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции.
E511 Magnesium chloride, магнезиев хлорид (основен минерал).
E513 Sulphuric acid сярна киселина; забранена в някои държави.
E514 Sodium sulphates, натриев сулфат - може да наруши водния баланс.
E515 Potassium sulphates, без странични ефекти.
E516 Calcium sulphate, калциев сулфат, получава се от варовик.
E518 Magnesium sulphate, има лаксативен ефект.
E519 Copper sulphate.
E524 Sodium hydroxide, натриева осноова.
E525 Potassium hydroxide, калиева основа.
E526 Calcium hydroxide, без странични ефекти.
E527 Ammonium hydroxide, амониев хидроксид.
E528 Magnesium hydroxide, магнезиев хидроксид.
E529 Calcium oxide, калциев оксид, безопасен в малки количества.
E530 Magnesium oxide, магнезиев оксид.
E535 Sodium ferrocyanide, без странични ефекти.
E536 Potassium ferrocyanide, без странични ефекти.
E540 Dicalcium diphosphate, дикалциев дифосфат.
E541 Sodium aluminium phosphate, натриево алуминиев фосфат.
E542 Bone phosphate, костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines.
E544 Calcium polyphosphates, да се избягва, забранен в някои страни.
E545 Ammonium polyphosphates, да се избягва, забранен в някои страни.
E551 Silicon dioxide, без странични ефекти.
E552 Calcium silicate, получава се от варовик и диатомит - антиацид.
E553 (a) Magnesium silicates, магнезиев силикат.
E553 (b) Talc, свързва се с рак на стомаха; типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството.
E554 Sodium aluminium silicate, използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност.
E556 Calcium aluminium silicate, използува се в млечни прахове; виж Е554
E558 Bentonite, без странични ефекти.
E559 Aluminium silicate (Kaolin), без странични ефекти.
E570 Stearic acid, без странични ефекти.
E572 Magnesium stearate, без странични ефекти.
E575 Glucono delta-lactone, без странични ефекти.
E576 Sodium gluconate, забранен в някои страни.
E577 Potassium gluconate, без странични ефекти.
E578 Calcium gluconate, без странични ефекти.
E579 Ferrous gluconate, цвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количевства е безвреден.
E585 Ferrous lactate, няма данни.

Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640).
E620 Glutamic acid, аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол, усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не е подходяща за деца.
E621 Monosodium glutamate, (MSG) мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни.
E622 Monopotassium glutamate, монокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства.
E623 Calcium diglutamate, в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти.
E624 Monoammonium glutamate, в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти.
E625 Magnesium diglutamate, в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти.
E626 Guanylic acid, в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра.
E627 Disodium guanylate, натриев гуанилат; виж Е626.
E629 Calcium guanylate, калциев гуанилат; виж Е626.
E631 Disodium inosinate, виж Е626.
E633 Calcium inosinate, виж Е631.
E635 Disodium 5'-ribonucleotide както Е626.
E636 Maltol, използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг.
E637 Ethyl maltol, виж Е636.
E640 Glycine & its sodium salt, глицин и негова натриева сол.

РАЗНИ
E900 Dimethyl polysiloxane, базирано на силикон.
E901 Beeswaxes, пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции.
E903 Carnauba wax, извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции.
E904 Shellac, извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата.
E905 Paraffins, Microcrystalline wax парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, използват се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове.
E907 Refined microcrystalline wax, забранен в някои страни.
E913 Lanolin, добива се от овча вълна.
E920 L-Cystein, за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера.
E921 L-Cystin, вж E920.
E924 Potassium bromate, в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми.
E925 Chlorine, в обработка на брашната.
E926 Chlorine dioxide, виж Е925.
E927 Azodicarbonamide, забранен в някои страни.
E928 Benzoyl peroxide, при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж Е210.
E931 Nitrogen азот, при пакетиране и замразяване.
E932 Nitrous oxide, безвреден в малки количества.
E950 Acesulphane potassium.
E951 Aspartame, изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952 Cyclamic acid, изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака.
E954 Saccharines, изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака.
E957 Thaumatin, изкуствен подсладител, получен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup, овлажнител, лаксативен в големи концентрации.
E967 Xylitol, овлажнител.
E999 Quillaia, extract емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки.
E1100 Amylase, извлича се от гъби или панкреас на свиня.
E1200 Polydextrose, безопасен в малки дози.
E1201 Polyvinylpyrrolidone, диспергиращ агент; при изкуствените подсладители.
E1202 Polyvinylpolypyrrolidone, колоиден стабилизатор, при избистряне на виното.
E1400- E1450 Starches Скорбяла - няма странични ефекти.
E1505 Triethyl acetate, част от него се превръща в алкохол в тялото.
E1510 Ethanol, алкохол.
E1517, E1518 Glycerol acetates, разтворител, получен от глицерол.
E1520 Propylene glycol, омокрящ и диспергиращ агент.

* Hyperactive Children Support Group (HACSG)** По данни на Международната организация на производителите на хранителни продукти и селскостопанска продукция (FAO).


източник: www.gotvetesmen.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар